Als centres escolars
/

Primària, Secundària, Batxillerat

 

Els pícnics científics escolars consisteixen en una visita de tot el dia a Can Verdaguer, pensats per treballar temes de ciència en un espai obert al mig del parc natural del Montseny; un dia fent tallers manipulatius, xerrades i estones de lleure. Alguns temes ja els hem assajat moltes vegades, però estarem encantats de dissenyar continguts a mida segons els vostres projectes!


SORTIDES CIENTÍFIQUES CATÀLEG aquí    


Pícnic Dinosàuric

Dirigit a estudiants de primària i secundària

Espai: al Parc Natural del Montseny

Aquest és un dels pícnic de més èxit pels més petits. Parlarem de la feina dels paleontòlegs, dels fòssils i jaciments trobats i excavats, fem un taller de "Motllos i contramotllos", i el Marc Boada ens fa una demostració experimental de per què i com els fòssils sempre els trobem enterrats. A més, tenim com a suport el llibre de les aventures del Max Picard del Marc Boada (més informació aquí), que podem utilitzar com a lectura complementaria. Foc i metalls               

Dirigit a estudiants de primària, secundaria, i batxillerat                                   

Espai: al Parc Natural del Montseny

Els éssers humans som l'espècie del foc, i en aquest taller el farem per diferents mètodes; coneixerem la física i la química del foc, i parlarem de les seves repercussions ambientals. Amb el forn metal·lúrgic, mostrarem com es van obtenir els primer metalls a partir de pedres esmicolades. A la tarda parlarem de la duresa dels metalls, i farem el taller de "Foradar pedres" amb un trepant manual per fer-nos un penjoll. 


Energia, forces i transformacions

Dirigit a estudiants de primària (C.S) secundària i batxillerat

Espai: al Parc Natural de Montseny

Com es transforma la llum en energia química? i l'energia química en mecànica? I exactament què és el calor? Per resoldre aquests dubtes apostem pel diàleg fenomen-objecte i per això hem recopilat una col·lecció de més de trenta transformacions energètiques. Així podem descobrir interaccions fonamentals i posar en context els greus problemes per abastir d'energia a la nostra societat. Parlarem de les diferents fonts energètiques de manera experimental: heu escoltat mai com es desintegra la matèria? sabeu que podem imitar el comportament de la clorofil·la? o que quan parlem de biomassa parlem de carboni renovable, gestionable i de proximitat? A més, farem el taller de "ginys elèctrics" que il·lusiona a petits i a grans! 


Erosió, transport i sedimentació  

Dirigit a estudiants de primària i secundària                                                 

Espai: al Parc Natural del Montseny

La geologia és d'aquelles ciències en que la magnitud de l'estudi fa difícil la observació. Per això tenim una immensa cubeta de sedimentació on podem reproduir molts dels processos erosius i sedimentaris. Per altra banda, el nostre planeta Terra és una enorme màquina tèrmica moguda pel calor del seu nucli. Les roques són transformades sota pressions i temperatures elevadíssimes, i a la superfície la erosió i la tectònica ho canvien tot constantment. En aquest Pícnic podrem tocar les principals roques i minerals que composen el nostre planeta. Reproduirem els processos d'erosió, transport i sedimentació, tot fent un delta i posant en joc centenars de litres d’aigua i pedra.


Magnetisme Bestial                                 

Dirigit a estudiants de primària, secundària,  i batxillerat                                                      

Espai: al Parc Natural del Montseny

Començarem per descobrir els imants més antics: qui va ser el primer en observar que hi havia pedres magnètiques? Com es van fer les primeres brúixoles? Amb quina materials fem els imants d'avui? Després seguirem amb un taller, on  construirem una brúixola i comprovarem com amb totes elles podem estudiar el camp magnètic. Abans de dinar anirem al Cau del Científic i allà veurem com podem fer flotar objectes en l'aire i la extraordinària força dels imants. A la tarda continuarem amb el segon taller dedicat al món dels motors elèctrics, i nosaltres, per no ser menys, en farem un! Per acabar una última xerrada dedicada a les aplicacions pràctiques dels imants permanents. 


Insectes amics 

Dirigit a estudiants de infantil i primària               

Espai: al Parc Natural de Montseny

En aquest taller coneixem a través d'un conte i d'activitats creatives alguns dels insectes beneficiosos per l'hort. Quin paper tenen les abelles en els ecosistemes? Qui són els sírfids? Què mengen les marietes? Seguidament, coneixem una mica més de cadascun dels insectes i els anem a buscar in situ. Al final del taller creem entre tots un hotel pels insectes amb materials naturals del bosc!